T.
Min.
Sek.
Meil kõigil on oma rutiinid, milleta me ei suudaks elada. Üks neist on kindlasti tassike kohvi. See aitab sul päevaks valmistuda ja täidab kodu imelise lõhnaga. Parim kohviaroom tekib värskelt jahvatatud ubadest, mistõttu on hea kohviveski hädavajalik. Ehkki ubade jahvatamine võib natuke aega võtta, on lõhn, maitse ja soojus seda kõike väärt. Alustame seega algusest – ubade jahvatamisest. Selle jaoks pead hankima kohviveski. Kuna saadaval on aga nii palju kohviveskeid, uurime lähemalt, kuidas valida välja täiuslik mudel.
Kohvivalmistamise rituaali sõprade jaoks saab kõik alguse ubadest. Kui tahad lähemalt uurida kohviubade jahvatamise kohta, loe kindlasti meie blogipostitust: “Kohvi valmistamine kodus – kohviveskid”. Seniks selgitame aga lähemalt kohviveskite liike ja nende eeliseid, et saaksid valida parima variandi. Valiku langetamisel pead kaaluma mõnda olulist faktorit. Esimene nendest on see, kuidas kohviveski töötab: kas manuaalselt või elektriliselt.
Nagu nimi viitab, siis manuaalsed kohviveskid on mõeldud käsitsi jahvatamiseks. Veski kangi liigutades saad ube ise jahvatada. Kui sa oled pidevalt liikvel ja tahad oma kohviveski endaga kaasa võtta, on käsimudel parim valik, kuna see on kompaktne ja ei vaja elektrit. Arvestada tasub ka mürataset. Kui sa eelistad vaikust ja rahu, siis on käsiveski hea variant, kuna see teeb vaevu üldse häält – sedasi saad jahvatada ube ka varajasel hommikutunnil ilma, et häiriksid oma pere või naabreid.
Manuaalsed kohviveskid on hinnatud nende pakutava kogemuse pärast. Kohvist saab hinnaline rituaal, mida tehakse hoole ja täpsusega. Manuaalne protsess annab sulle kiiruse ja jämeduse üle täieliku kontrolli, seega saad eksperimenteerida ja valida parima jahvatuse oma kohvi jaoks. KohviSemu valikus on mitmeid kvaliteetseid manuaalseid kohviveskeid tuntud brändidelt nagu Comandante, Timemore, Hario ja teised. Vali mudel, mis tundub käes mugav, näeb hea välja ning tagab täiusliku jahvatuse.
Ehkki manuaalsed veskid vajavad natuke aega ja jõupingutust, on elektriline kohviveski täiesti automaatne – vajuta lihtsalt nuppu ja freesid jahvatavad oad peeneks. Sa ei pea olema protsessiga niivõrd seotud, vaid pead üksnes nuppu vajutama. Kõike tehakse täpselt sinu soovi järgi. Enamasti saab seadistada jämedust, kuid kui see pole võimalik, pead lihtsalt masinat kauem käimas hoidma. Isegi, kui tahad jahvatada suure koguse, ei võta protsess kaua aega, eriti võrreldes käsitsi jahvatamisega.
Need on peamised põhjused, miks valida elektriline kohviveski. Meil on saadaval suurepärane valik tuntud brändidelt nagu Baratza, Eureka, Eureka ORO, Rocket Espresso, La Marzocco, Lelit, Fellow, Sage ja DF64. Ära unusta ka KohviSemu enda SORSO tootesarja, kust leiad automaatsed kohviseadmed, mis sobivad nii espresso kui ka filterkohvi valmistamiseks.
Mõned inimesed naudivad tugeva maitsega ja kreemise kihiga kohvi, teised aga mahedat ja õrna jooki. Isegi, kui valid parimad oad, on täiuslikkuse saavutamiseks vaja veel ühte sammu: jahvatust. Selle jaoks on vajalik espresso- või filterkohvi kohviveski, mis aitab oad jahvatada täpselt õigeks.
Ehkki mõned kohviveskid on üsna mitmekülgsed ja võimaldavad jahvatust seadistada, eelistavad tõelised kohvisõbrad tüüpiliselt ikkagi seda, et neil on spetsiaalsed veskid vastavalt kohvimeetodile. Need, kes valmistavad kodus espressot, peaksid valima spetsiaalselt selle jaoks loodud veski. Sedasi on veski alati täiusliku jahvatusega, tuues espresso sammuvõrra lähemale ideaalsele tulemusele. Kohvisõbrad, kes naudivad erinevaid pruulimisviise, võivad hankida lausa mitu spetsiaalset veskit.
Espresso kohviveskid suudavad enamjaolt jahvatada erineva jämedusega kohvipuru: alates peenest kuni keskmise või jämedani. Isegi, kui nime poolest jahvatab veski peenelt espresso jaoks, suudab see kohviveski teha palju muud. See sobib ideaalselt erinevatele jookidele, alates espressost kuni filterkohvini. Meeles tuleb pidada, et espressoveskid jahvatavad oad peeneks espresso jaoks.
Iga espressoveski eristub oma täpsuse poolest, tootes peene jahvatuse, mis on vajalik sügava ja rikkaliku maitse jaoks. Erinevalt tavalistest veskitest tagavad espressoveskid ühtlase ja tasakaaluka tulemuse. Nende puhul saad seadistada jahvatuse suurust väga täpselt – just oma maitse ja kohvimasina jaoks sobivalt.
Filterkohvi puhul vabastavad oad oma õlid ja aroomid järk-järgult, valmistades mahedama ja puhtama maitsega joogi. Jäme jahvatus aitab veel voolata kohvipurust ühtlaselt läbi, tõhustades õrnu maitsenüansse ning vabanedes ebavajalikest õlidest ja jääkidest. Manuaalse või elektrilise filterkohvi kohviveski valimisel arvesta selle mahukust – see peaks olema piisavalt suur, et valmistada korraga vajalikul määral kohvipuru. Nagu eelnevalt mainitud, siis suudavad ka espressoveskid valmistada jämedama tulemuse, seega sobivad need samamoodi filterkohvi jaoks.
Ükskõik, milline kohviveski või jook valida, Single Dose kohviveski tõhustab su kohvikogemust ja lõplikku tulemust. Erinevalt tavalistest veskitest on single dose veskid loodud selleks, et valmistada korraga täiuslikult värske kohv just ühe tassitäie jaoks.
Single Dose kohviveskid valmistavad korraga ühe annuse jagu ube – just ühele tassile. Sedasi on oad värskemad kauem, kuna need ei ole õhu käes, mis võiks muidu aroomi ja maitset vähendada. See hoolikas jahvatusviis vähendab ühtaegu kohvi kokkupuudet õhuga ning laseb sul proovida erinevaid ube ja jahvatusseadeid. Niimoodi saad avastada uusi maitseid ning saavutada ideaalse tasakaalu happelisuse, magususe ja mõru maigu vahel.
Kui sa ei valmista kohvi ainult endale, vaid ka oma klientidele, tasub hankida professionaalne kohviveski. Erinevalt kodustest mudelitest on professionaalsed kohviveskid mahukamad, võimsama mootori ja suurema tootlusega. Tihtipeale on need ka vastupidavamad ja loodud eriti intensiivse kasutuse jaoks. Nende peamine erinevus seisnebki mahutavuses ja kiiruses, olenevalt vajadusest. Professionaalne kohviveski tootjatelt nagu Rancilio, Eureka või Mahlkönig suurendab sinu teeninduse tõhusust ning laseb sul valmistada imelist kohvi, mille järgi su kliendid janunevad.
Kvaliteetne kohviveski võib olla üsna kallis. Kui uus kohviveski näib väljaspool sinu eelarvet, võid kaaluda hoopis kasutatud ja renoveeritud varianti. Need masinad on väga heas korras, ehkki need pole tuttuued. Meie oskuslikud töömehed on veendunud, et neid seadmeid saab kasutada uuesti ja uuesti. Taastatud kohviveskite kulunud osad on välja vahetatud ning nende töökorda on testitud. Igal veskil on 12-24-kuune garantii, mis annab sulle meelerahu. Sellise hoolitsusega saad veenduda, et ka kasutatud veski võib olla sinu kohvirutiini usaldusväärne osa veel mitmeid aastaid.
Kui arvasid juba, et tead, mille järgi kohviveski valida, siis tekib veel üks küsimus – freesid või terad? Selge vastus on freesid. Freesidega kohviveskitel on kaks peamist eelist. Esiteks, need jahvatavad ühtlasemalt. Teiseks, ainult freesiga veski laseb sul kasutada erinevaid jämedusastmeid, mis on oluline selleks, et kasutada erinevaid kohvimeetodeid, alates lihtsast pour over kohvist kuni peene espressoni.
KohviSemu valikus on mitmeid kohviveskeid, mille freesid on erinevat liiki: kas metallist või keraamikast. Mis on nende erinevus? Metallfreesid valmistavad “puhtama” maitse, lastes õrnadel maitsenootidel selgemalt esile tuua. Seetõttu eelistavad neid espressosõbrad või need, kes tahavad nautida täiuslikku filterkohvi. Metallist freesid on tuntud ka tugevuse ja kestvuse poolest. Need ei kahjustu nii kergelt võrreldes keraamiliste freesidega, sobides seega kohvisõpradele suurepäraselt.
Keraamiliste freesidega kohviveskid valmistavad täidlasema joogi, kuna jahvatuse käigus valmistatakse peenem kohvipuru. See täiustab maitset ja lisab rikkalikkust – seda hindavad just traditsioonilise espresso fännid, kes eelistavad intensiivset maitset ja kreemist tekstuuri. Kuigi keraamilised freesid on pisut delikaatsemad kui metallist, on need samas kõvemad ja võivad kesta suisa kaks korda kauem. Keraamilised freesid on samuti vaiksemad.
Kohviveskite omaduste hulgas on enamasti kirjas üks freeside oluline aspekt – nende kuju. Freesid võivad olla lapiku või koonilise kujuga. Lapikud freesid valmistavad ühtlase jahvatuse, mille tulemuseks on ‘puhtama’ maitsega kohv, sarnaselt metallist freesidele. See meelitab moodsa espresso sõpru, kes naudivad puhast maitset. Kuna lapikute freeside disain on keerukas, on need enamasti kallimad.
Kooniliste freesidega kohviveskid valmistavad “bimodaalse jahvatuse”, mis tähendab, et oad jahvatatakse kahes erinevas suuruses puruks. Selline kohv on rikkalikuma tekstuuriga, paksem ja pisut intensiivsem, mistõttu on see populaarne traditsioonilise espresso sõprade hulgas. Oma kuju tõttu mahub koonilise freesiga veskisse vähem kohvi, kuid see on lapikust versioonist vaiksem. Mõlema liigi vahel on seega mõned erinevused. Kvaliteetse veski valimisel sobivad igal juhul hästi mõlemad disainid, seega ei tohiks see valiku langetamisel olla oluliselt suur murekoht.
Kohviveskite disain on sama oluline nagu nende funktsionaalsus. Sa tahad kindlasti hankida stiilse kohviveski, mis tõuseb köögis esile. Saadaval on mitmeid erinevaid värve ja kujusid, seega saad valida disaini, mis sobib su maitsele ja vastab su köögi või kohvimasina värvitoonidele. KohviSemu tootevalikus on hulgaliselt stiile, alates retrost kuni moodsa variandini.
Retrostiilis kohviveskid, mis meenutavad vanamoodi jahvatamist, on enamasti valmistatud puidust, kergete metall-lisanditega. Moodsatel kohviveskitel on kaunis disain ning kasutatud on kaasaegseid materjale nagu roostevaba teras või plastik. Neil on ka mitmed käepärased omadused, nagu näiteks mõnusa haardega käepide, jahvatuse näidik ja kompaktne disain. Stiil ja funktsioon käsikäes: klassikalised kohviveskid on tuntud oma elegantsi poolest ja sisaldavad mitmeid kvaliteetseid detaile, mis toovad esile nende vastupidavuse ja aegumatu võlu.
Räägi meile, kuidas sulle meeldib kohvi valmistada ja me aitame sulle välja valida täiusliku kohviveski! Võta julgelt ühendust meie sõbralike konsultantidega – helista, kirjuta või külasta meie kaupluseid, kus oleme alati valmis sulle pakkuma maitsvat kohvi.
Saad valida, milliseid küpsiseid lubad meil kasutada. Mõned neist on hädavajalikud ja neid ei saa välja lülitada.
Neid küpsiseid on vaja selleks, et meie veebileht töötaks korrektselt ning neid ei saa välja lülitada. Need küpsised ei kogu isiku tuvastamist võimaldavat infot.
Need küpsised lasevad meil optimeerida veebilehte ja näha külastajate allikaid. Selle eesmärgi jaoks kasutame Google Analytics platvormi. Kogutud andmed ei võimalda sinu tuvastamist ning me ei jaga infot ühegi kolmanda poolega. Nende küpsiste võimaldamisel saad kasutada meie reaalajas vestlust ning saad seega abi meie nõustajatelt.
Kellelegi ei meeldi reklaamid - eriti sellised, mis pole üldse asjakohased sinu jaoks. Nende küpsiste abil saame tuvastada sinu soovid ning näidata sulle vaid asjakohaseid pakkumisi. Sa näed reklaame ka siis, kui sa neid küpsiseid sisse ei lülita, kuid sel juhul ei vasta reklaamid sinu huvidele ja soovidele.