P.
T.
Min.
Sek. aega jäänud.
Kui sul on juba kodus täisautomaatne kohvimasin või sa kavatsed selle osta, oled sa ilmselt juba kursis selle seadme peamise eelisega: see jahvatab kohvioad värskelt iga tassi jaoks. Kohvimasin ja sellele sobivad kohvioad on aga pisut keeruline küsimus: saadaval on nii palju valikuid! Millele peaksid tähelepanu pöörama kohviubade valimisel? Milline kohv sobib automaatsele kohvimasinale? Proovime alljärgnevalt vastata nendele küsimustele.
Alustame sellest, et parim kohv automaatsele kohvimasinale on selline, mis on loodud espressomeetodi jaoks. Need kohvimasinad kasutavad kohvi tegemisel sellist rõhku, mida on tüüpiliselt vaja espresso jaoks (umbes 9-19 baari). Mis muudab täisautomaatse kohvimasina aga eriti unikaalseks on fakt, et need masinad jahvatavad kohvioad värskelt iga tassikese jaoks – ja mis veelgi lahedam, kõike tehakse automaatselt.
Automaatne kohvimasin teeb kogu töö sinu eest: sa pead lihtsalt valima õiged kohvioad. Alusta sellest, et uurid erikohvisid, kofeiinivaba kohvi või isegi eeljahvatatud kohvi, mis on mõeldud espresso jaoks. Muideks, ka eeljahvatatud kohv on hea valik juhul, kui su kohvimasin suudab sellist kohvi kasutada.
Värskelt jahvatatud kohvioad loovad alati kõige maitsvama kohvi. Seepärast ongi täisautomaatsed kohvimasinad nii vinged: need jahvatavad kohvioad ära ja valmistavad hetke pärast imelise kohvi. Kuidas aga valida täisautomaatse kohvimasina jaoks õiged kohvioad?
Kui asi puudutab maitset, siis on vaid üks lahendus: pead proovima nii palju erinevaid kohvisid kui võimalik, olgu tegemist araabika, robusta või nende kahe seguga. Parimad kohvioad on sellised, mis sobivad su isiklikule maitsele! Maitse on aga ainult üks osa puslest—kohvioad peavad ka sobima automaatsele kohvimasinale. Parimate kohviubade otsimisel tuleb arvestada paari asjaolu: sisuliselt just pruulimismeetodit ning röstiastet. Räägime lähemalt!
Otsi sõna ‘ESPRESSO’. Üks väike kiirtee on otsida kohviubade pakendilt või veebipoe kirjeldusest sõna ‘espresso’. Sulle ei meeldi espresso? Pole probleem: see kohviliik pole mõeldud eksklusiivselt espressoretsepti jaoks. See sõna viitab lihtsalt sellele, et kohv automaatsele kohvimasinale on röstitud viisil, mis sobib espressomeetodi jaoks.
Otsi kohvimasina pilti. Selle asemel, et juhinduda sõnast ‘espresso’, võib mõnel kohvipakendil olla kohvimasina pildike. See on veel üks märk, mis viitab sellele, et see kohv automaatsele kohvimasinale.
Keskmine kuni tume röst. Kohvipakendil pole sõnagi espresso kohta ega ka kohvimasina pilti? Kui nii, siis kasuta juhendina röstiastet. Täisautomaatsed kohvimasinad vajavad enamasti keskmise kuni tumeda röstiga kohvi. Miks just nii? Heledama röstiga kohvi maitsed imenduvad üsna aeglaselt, samas aga tume röst avaldab oma maitse kiiremini. Espressomeetod on üsna kiire, seega ei ole heleda röstiga kohvil piisavalt aega oma parimate maitsete esiletoomiseks ning seetõttu võib kohv osutuda maitsetuks või liialt happeliseks.
Mitmikröstiga kohv. Mitmikröst on muutumas aina populaarsemaks. See viitab sellisele röstiprofiilile, mis sobib hästi kõikidele meetoditele, sh ka täisautomaatsetele kohvimasinatele.
Kui otsid õiget rösti, võid uurida KohviSemu enda Caprisette kohviubade sarja. Selle sarja kohv on valmistatud just täisautomaatsete kohvimasinate omanikele, seega on kohv röstitud nii, et see avaldaks oma parimad aroomid ja maitsed.
Oleme juba maininud, et kohvimaailmas viitab sõna ‘espresso’ ühtaegu nii klassikalisele retseptile kui ka unikaalsele pruulimismeetodile. Espresso kohvi korral käib jutt aga just viimasest punktist. Espressomeetodi korral saavad täisautomaatsed kohvimasinad valmistada mitmesuguseid espressopõhiseid jooke: alates americanost kuni latteni välja.
Ükskõik, kas sulle meeldib espressoretsept või mitte, pea meeles, et espresso kohvioad on alati parimad täisautomaatse masina jaoks. Need on tüüpiliselt ka tumeda röstiga, mis sobib hästi kiire espressomeetodi jaoks.
Paljud inimesed arvavad endiselt, et täisautomaatsed kohvimasinad sobivad kõige paremini 100% Arabica kohviubadele või Arabica ja Robusta segudele, seega jäetakse erikohvid tihtipeale kõrvale. See ei ole aga kõige õigem lähenemisviis. Miks just nii?
Esiteks, kõik sõltub sellest, milline kohv sul on plaanis valmistada. Kas eelistad espressot või piimapõhiseid jooke? Osa puslest on ka sinu isiklik maitse: specialty coffee kipub olema mõnusalt tasakaaluka happelisuse ja rikkaliku maitsega, samas kui kohvisegud on õrnema ja delikaatse maitsega.
Kui specialty coffee on röstitud viisil, mis sobib espressomeetodi jaoks, võid absoluutselt kasutada seda täisautomaatse kohvimasina jaoks. KohviSemu enda erikohvide tootesarjas Black Crow White Pigeon on mitmeid selliseid variante. Teine hea valik on Parallel tootesari, kust leiad ühe päritoluga segud. See on eriti hea variant neile, kes tahavad teada, millised on erinevate kohviregioonide maitsed: vali “Parallel 12” Aafrika jaoks, “Parallel 17” Aasia katsetamiseks või proovi “Parallel 36” varianti, kui tahad teada, kuidas Ameerika regioonide kohv maitseb.
Seni, kuni erikohv on õige röstitasemega, suudab see sulle tutvustada unikaalseid maitseid ning seda ka siis, kui sul on kasutusel automaatne kohvimasin. Erikohvid kipuvad olema eriti maitsekad ja imeliselt happelised. See happelisus, millele me viitame, võib olla ka kergelt puuviljane või hoopis hapu ja magusa segu, just nagu peenes veinis. Kohvisegud on seevastu õrnemad ja pisut tasakaalukamad: nendes pole küll niivõrd kirkaid maitseid nagu erikohvis, aga nende õrnem maitsenüanss sobib hästi piimakohvide jaoks. Specialty kohvioad sobivad kindlasti neile, kes eelistavad espressot.
Ehkki täisautomaatsed kohvimasinad on tuntud selle poolest, et need suudavad jahvatada ube värskelt, on mõnel masinal ka võimalik kasutada eeljahvatatud kohvi (sellistel masinatel on eriline jahvatatud kohvi sahtel). Kui see kõlab hästi, võid proovida ka jahvatatud kohvi – vali lihtsalt keskmise kuni tumeda röstiga variant.
Oluline on mõistagi ka õige jahvatuse suurus. Kõik jahvatatud kohvid ei sobi automaatsele kohvimasinale: kui kohv on liiga peene jahvatusega, võib see tekitada ummistusi, samas aga liialt jäme jahvatus võib valmistada liialt nõrga, vesise kohvi. Arvesta jällegi eelnevalt mainitud kriteeriumeid: parim valik on jahvatatud kohv, mis sobib espressomeetodi jaoks, seega keskmise kuni peenema jahvatusega kohv.
Kofeiinivaba kohv on hea valik neile, kes naudivad kohvi maitset, aga ei taha või ei soovi tarbida kofeiini. Sama kriteerium kehtib nii tavaliste kohviubade kui ka kofeiinivabade korral: otsi pakendilt sõna ‘espresso’ ja pea silmas röstiastet.
Mängu tuleb aga veel üks kriteerium. Selleks on kofeiinieemalduse meetod. Parim valik on kohv, mille pakendil või e-poe kirjelduses on see selgelt esile toodud. Otsi looduslikke meetodeid, nagu näiteks CO2 kofeiinieemaldusmeetod või meetod nimega Swiss Water Process. Võid proovida ka KohviSemu enimmüüdud tooteid: Caprisette Lullaby Decaf ja erikohv Black Crow White Pigeon Colombia Decaf.
Kas sa oled üks neist, kes tüdineb ära täpselt sama kohvi joomisest päevast-päeva? Kui nii, siis meil on sulle lahendus: kohvikomplektid! Komplektis võib olla mitu erinevat kohvi, seega saad proovida erinevaid maitseid. Kui otsid midagi erilist, uuri Caprisette kohvikomplekte, mis on loodud spetsiaalselt automaatsele kohvimasinale. Meie, KohviSemu, poolt loodud Caprisette on meie enimmüüdud tootesari ning sobib hästi nii musta kohvi kui ka piimakohvi valmistamiseks. Kui jutt käib juba kohvikomplektidest: kas teadsid, et mõned kohvimasinad sisaldavad kahte ubade mahutit ning mõnel on isegi kaks eraldi veskit? Sellise masinaga saad üksteise järel valmistada erinevaid maitseid!
Paljud inimesed küsivad meilt, kas nad peaksid valima robusta või araabika kohvioad oma täisautomaatse masina jaoks. Tõde on aga see, et 100% robustat ei kohta enamasti. Oma ebatavalise maitse ja kõrge kofeiinisisalduse tõttu segatakse seda pigem araabikaga. Tasakaalukad ja piimakohvile sobivad araabika ja robusta segud on populaarsed nende seas, kellel on kodus automaatne kohvimasin. Kohvisõbrad ütlevad tihti, et robusta lisamine segusse tähendab täidlast jooki, seega on kohv pisut tummisem ja rikkalikum. Kui robusta on segatud araabikaga, lisab see joogile ka kerge mõru maigu, mis seguneb hästi Arabica kohviubade happelisusega.
Võrreldes Arabica ja robusta seguga on 100% Arabica maitsekas, aromaatne ja puuviljasem. Olenevalt su maitse-eelistusest võid kasutada araabika kohviube selleks, et valmistada oma täisautomaatse masinaga mistahes jooke, olgu selleks espresso, tavaline must kohv või su lemmik piimakohv. Kui 100% Arabica kõlab hästi, pööra tähelepanu valitud kohvi maitseprofiilile: kui sulle meeldib happelisus, vali puuviljane või marjane kohv; teised peaksid aga eelistama karamelli- või šokolaadihõngu.
Tahad uudistada ka teisi kohviliike ja maitseid? Võta julgelt ühendust meie nõustajatega: nad on alati valmis abistama. Võid külastada ka meie füüsilisi kaupluseid: võtame ette oma kohvimasinad ja valmistame sulle imemaitsva tassi, selgitades samal ajal, milline kohv võib sulle kõige paremini sobida!
Saad valida, milliseid küpsiseid lubad meil kasutada. Mõned neist on hädavajalikud ja neid ei saa välja lülitada.
Neid küpsiseid on vaja selleks, et meie veebileht töötaks korrektselt ning neid ei saa välja lülitada. Need küpsised ei kogu isiku tuvastamist võimaldavat infot.
Need küpsised lasevad meil optimeerida veebilehte ja näha külastajate allikaid. Selle eesmärgi jaoks kasutame Google Analytics platvormi. Kogutud andmed ei võimalda sinu tuvastamist ning me ei jaga infot ühegi kolmanda poolega. Nende küpsiste võimaldamisel saad kasutada meie reaalajas vestlust ning saad seega abi meie nõustajatelt.
Kellelegi ei meeldi reklaamid - eriti sellised, mis pole üldse asjakohased sinu jaoks. Nende küpsiste abil saame tuvastada sinu soovid ning näidata sulle vaid asjakohaseid pakkumisi. Sa näed reklaame ka siis, kui sa neid küpsiseid sisse ei lülita, kuid sel juhul ei vasta reklaamid sinu huvidele ja soovidele.