Skip to content

Matcha tee: kas võrdväärne vastane kohvile?

Kas oled kunagi vajanud väikest energialaengut, mis poleks nii intensiivne nagu kohvi puhul? Võib-olla tahad natuke rohkem kofeiini, aga oled juba oma päevase kohvilimiidi ületanud? Või tahad lihtsalt midagi uut ja huvitavat? Sellisel juhul on matcha tee täiuslik valik: oma delikaatse, aga võimsa olemuse tõttu kutsutakse matcha teed tihtipeale “teemaailma espressoks”.

Kui see põnev vedelik on sinu jaoks täiesti uus, on sul ilmselt mõningaid küsimusi. Äkki vaatame matcha-maailma nüansse üheskoos? Uurime lähemalt, kuidas trendikas matcha tee töötab, mis see on ja miks seda tarbida!

Mis on matcha roheline tee?

See, mida kutsutakse matcha teeks, on tegelikult matcha pulber – mitte tavalised teelehed, millega harjunud oleme! Hiinast pärinev komme kuivatada teelehti ja neid pulbriks jahvatada oli ülipopulaarne juba Tangi dünastia ajal. Lehti töödeldakse unikaalselt: neid hoitakse enne korjandamist mitu nädalat varjus, et suurendada lehtedes olevat klorofülli koostist, loomaks selle erkrohelise värvi, mille poolest matcha kuulus on. Pärast lehtede korjamist aurutatakse, kuivatatakse, lõigatakse ja jahvatatakse need. Muide, 30 grammi matcha valmistamine võib võtta aega suisa terve tunnikese!

Kui matcha pärineb Hiinast, siis miks kõik arvavad, et see on Jaapaniga seotud? Legendi kohaselt olevat budistlikud mungad toonud matcha pulbri Hiinast Jaapanisse. Kohalikele meeldis see nii väga, et lõpuks saigi matcha Jaapani teekultuuri sümboliks, mille ümber loodi terve tseremoonia. Samuraid olevat isegi joonud matchat enne lahingusse minemist! Tänapäeval kasvatatakse maailma parimat matcha teed Jaapanis Uji regioonis.

Milline on matcha maitse? See on kergelt mõru ja õrna taimehõnguga, vahel ka kerge magusa varjundiga. Matcha tugeva maitsega harjumine võib võtta pisut aega, aga see toob endaga kahtlemata kaasa lõputu maitseretke!

Kas matchas on kofeiini?

Need, kes alustavad oma matcha-seiklust, pole kindlad selles, kas matcha tees on üldse kofeiini. Kofeiinisisalduse poolest on matcha enam-vähem tüüpilise rohelise tee ja kohvi vahepeal. See tähendab, et tassike matchat annab rohkem energiat kui tavaline roheline tee, aga sa ei saa sellist sööstu nagu kohvi puhul. Tõenäoliselt tunned end küll erksana, aga samas rahulikuna.

Miks matcha sulle hea on?

Kuigi tavaline roheline tee on kuulus oma tervislikkuse poolest, on matcha sellest veel parem! Sellel on selge põhjus: rohelise tee puhul jätad sa lehed mõneks ajaks kuuma vette ja viskad need seejärel ära – üheskoos nende tervislike omadustega. Matcha on aga teistsugune: valmistamise käigus vispeldatakse matcha pulber vette, seega saad kogu teelehtede võlu kätte! Matcha võimalike tervist turgutavate mõjude hulgas on vererõhu langetamine, südamehaiguste riski vähendamine, seedimise kiirendamine ja mälu parandamine. Nii sinu keha kui ka meel tänavad sind selle eest!

Milliseid matcha liike on olemas?

Kui sa pole kunagi matchat ostnud, võib esimene kord olla paras väljakutse. Lisaks erinevatele brändidele on saadaval ka erinevat liiki matchad – lisaks veel ka matcha latte segud ja põnevad alternatiivid nagu roosa või sinine matcha. Kuidas siis ometigi otsus teha? Ole mureta – me aitame sind!

Esmalt, eristame tseremoniaalse matcha nö tavamatchast. Tseremoniaalne matcha on õrnema maitsega, ent enamasti ka kõrgemas hinnaklassis. Tseremoniaalne matcha on saadaval kahes versioonis: usucha (jaapani keeles “peenike”) ja koicha (“jäme”). Esimene on laialdaselt levinud ja sobib igapäevase matcha rituaali jaoks, teine (ja tunduvalt haruldasem) on enamasti mõeldud traditsiooniliste Jaapani teetseremooniate jaoks. Olemas on ka nö kulinaarne matcha: see on märksa odavam, madalama kvaliteediga ja parim küpsetamiseks. Kui tahad matcha pulbrist teha teed, oleks parim variant valida tseremoniaalne usucha; kui tahad aga kasutada matchat köögipoolel, sobib hästi ka kulinaarne versioon.

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Võib-olla tahad aga tavalise matcha asemel valmistada matcha lattet? Matcha latte valmistamine on üpris lihtne (vaata allpool olevat matcha latte retsepti!), aga matcha latte segud muudavad selle veel lihtsamaks. Saadaval on hulk erinevaid maitseid: klassikaline matcha latte, banaani-, ingveri- või mangomaitseline. Vali meeldiv variant, pane see tassi, lisa kuum vesi, sega ja naudi!

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Kui tahad aga katsetada maitsetega veel rohkem, on olemas ka eksootilised joogid nagu sinine või roosa matcha. Ehkki neid kutsutakse matchaks ja neil on sarnane pulbertekstuur, on tegemist teise tooteliigiga. Sinist matchat valmistatakse troopilisest taimest nimega sinine häbeuba ja roosa matcha on valmistatud hoopis granaatõunast. Kasuta neid matchasid tee valmistamiseks või lisa oma kokandusloomingusse pisut värvi! Pea aga meeles, et need matcha-versioonid on kofeiinivabad – siiski saad aga nautida mitmeid terviserõõme, mis on sama võimsad nagu klassikalise matcha omad.

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Veel üks asi, mida silmas pidada: matchal on enamasti lühike säilivusaeg. Pärast purgi avamist on see parim kasutada ära 2 kuu jooksul, seega soovitame matchat osta väikeste koguste kaupa ja hoida seda külmikus parima maitse ja aroomi nimel.

Kuidas matchat teha?

Nüüd, kus tead matcha ajalugu, selle tervist turgutavaid eeliseid ja matcha erinevaid liike, on aeg valmistada endale tassike teed! Esmalt tasuks osta spetsiaalne matcha vispel, mida tuntakse ka nime chasen all. Bambusvispel on loodud selleks, et pulbrist võimalikud tükid välja vispeldada ning luua matchale mõnus vahukiht. Vaja läheb ka väikest kaussi või tassi (eelistatavalt kivimaterjalist). Kõige lihtsam on osta kogu matcha komplekt korraga: selles on kõik, mida vajad korraliku matcha rituaali jaoks!

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Valmistame nüüd koos ühe matcha:

  1. Klompide vältimiseks tasub matcha pulber läbi sõeluda peene sõelaga, otse kaussi või tassi. See pole aga vajalik – veendu lihtsalt, et nõu oleks kuiv.
  2. Lisa vesi, mis on umbes 80 °C juures (kasuta 1 tass vett 1 teelusikatäie matcha kohta).
  3. Hakka vispeldama! Kui sul pole chasen hangitud, võid kasutada tavalist visplit või elektrilist piimavahustit. Ära aga vispelda ringiratast: selle asemel liiguta kätt edasi-tagasi või sik-sakilises mustris. Võid teha ka M-tähe kuju korduvalt, veendumaks, et teed kõike õigesti. Tee seda umbes 30 sekundit.
  4. Ongi kõik – vajadusel pane veel sooja vett juurde ja naudi!

Kuidas teha matcha lattet?

Matcha muutus üle kogu maailma kohvikutes ja restoranides ülipopulaarseks just trendika matcha latte pärast. Sa ei pea aga matcha latte joomiseks välja minema – seda on väga lihtne teha ka kodus. Pane lihtsalt tavalisele matchale (vaata ülalpool õpetust) peale aurutatud piima, vispelda vahuseks, lisa magusainet soovi korral ja ongi kõik! Tavalise piima asemel võid kasutada ka taimseid piimajooke.

Miks mitte proovida ka jääga matcha lattet? Sellisel juhul pead jällegi valmistama tavalise matcha tee, aga laskma sellel külmikus maha jahtuda umbes 15 minutit. Lisa klaasi jääd, piima ja lõpetuseks vala peale matcha. Miski pole parem kuumal suvepäeval!

Jagame sinuga ka ühte meie lemmikretsepti: imeline valge šokolaadiga matcha latte! Siin on retsept:

2 serveeringu jaoks on vaja:

  • 350 ml piima (või taimset piimajooki)
  • 15 g valget šokolaadi
  • 2 teelusikatäit matcha pulbrit (ja pisut peale raputamiseks)
  • 120 ml vett, soojendatud ~80 °C juurde

Valmistamine:

  1. Soojenda piim ja šokolaad kastmenõus keskmisel kuumusel, pidevalt segades. Kui segu hakkab kergelt keema, võta see tulelt ära ja pane kõrvale.
  2. Vispelda matcha pulber ja vesi kausis või tassis (juba tead, kuidas see käib!).
  3. Lisa piima- ja šokolaadisegu matcha juurde, vispelda vahuseks.
  4. Vala tassidesse ja raputa peale natuke matcha pulbrit.
  5. Naudi!

Nagu näed, siis matchat saab nautida erinevatel viisidel ja me loodame, et sa just seda teedki! Muideks, tulised teesõbrad ütlevad, et matcha näol on kohv leidnud endale vastase… Me KohviSemus pole valmis veel oma kohvitassikest välja vahetama, aga me valetaksime, kui ütleksime, et meil pole vahel matcha latte hoopis näpus!