Skip to content

Barista arvamus: milline De’Longhi La Specialista Arte mudel valida?

Tervitused kõigile! Mina olen Goda Gedvilaitė-Bernotė. Olen töötanud kohvitööstuses viimased 13 aastat, seega on mul alati mitmeid mõtteid seoses parimate koduste kohvimasinatega – ja ma olen siin selleks, et jagada oma nippe ja arvamusi ka teistega. Minu sõprus KohviSemuga (mis käib juba neljandat aastat) on andnud mulle võimaluse testida uusimaid kohvimasinaid. Täna tutvustan kahte uut De’Longhi espressomasinat ning võrdlen nende omadusi. Kõne alla tulevad mudelid “La Specialista Arte” ja selle pisut uuendatud versioon “La Specialista Arte Evo”.

Kompaktsed mõõtmed ja klassikaline disain

Alustan sellest, et olen kasutanud “La Specialista Arte” kohvimasiant omaenda koduköögis juba viimased kaks aastat. Selle kompaktsed mõõtmed (36.5 x 40 x 27.5 cm) ja klassikaline disain tähendavad, et see mudel sobib sisuliselt igasse kööki. Mulle endale meeldivad elegantsed masinad ja seda on need kaks mudelit kohe kindlasti. Uus “Evo” mudel on veelgi silmatorkavam: seda kaunistavad roostevabast terasest detailid, sellel on vähem plastikut ja värvigamma on tumedam ning luksuslikum. Mõõtmed on endiselt samad, aga uuendatud mudel on tervikuna funktsionaalsem.

Funktsioonid tõelistele kohvisõpradele

“Evo” mudelil on samad käepärased funktsioonid nagu selle eelkäijal: kolm erinevat pruulimistemperatuuri, võimalus teha kas üksik espresso või topeltshot, võimas auruotsik ja sisseehitatud kohviveski 8 jahvatustasemega. Sellise masinaga saad taasavastada kohvirituaali rõõmud, eriti, kui oled keegi, kes naudib tõelist kodubarista elamust.

Selleks, et kohvi valmistamine oleks veelgi lihtsam ja autentsem, on mõlemal mudelil professionaalsed baristatööriistad: üksik filter, topeltfilter, kohvitamp ja piimakann, mis sobib kenasti latte-kunsti loomiseks. Uues “Evo” versioonis on aga veel üks funktsioon, mida tõelised kohvifännid ei suuda kõrvale jätta…

Uuenduslik Cold Brew tehnoloogia

Kui ma sain teada, et “La Specialista Arte Evo” kohvimasin suudab valmistada külmpruuli kohvi, ei suutnud ma seda isegi uskuda! Külmpruul on muutunud viimastel aastatel aina populaarsemaks ja see on kahtlemata olemas igas trendikas kohvikus. Tüüpiliselt valmistatakse külmpruuli kohvi jämedalt jahvatatud ubadest, valades kohvi spetsiaalsesse mahutisse, valades peale külma vee ja lastes sellel tõmmata 8–12 tundi. Tulemuseks on erakordselt maitsekas jook, milles on kerge magusahõng. De’Longhi on aga suutnud selle tehnika integreerida kodusesse espressomasinasse.

Olenevalt serveeringu suurusest (võid valmistada 90 kuni 220 ml cold brew kohvi) valmistab “Evo” mudel maitsva külmpruuli vaid 5-8 minutiga. Masin kasutab toatemperatuuril olevat vett ning keskmise jahvatusega ube. Kui see on valmis, pead vaid lisama jääkuubikud ja ongi valmis! Kuna temperatuur on madalam, on joogis pisut rohkem magusat nüanssi, kuid pikem ekstraheerimine tähendab samas, et kohvis on rohkem kofeiini.

Ideaalne valik kodubaristadele

Minu kümnendipikkune baristakarjäär on jätnud oma jälje: tänase päevani valin kodus kohvi valmistamiseks masina, mis meenutab mulle kohviku profiseadmeid. Kui otsid midagi sarnast, siis need kaks “De’Longhi La Specialista” mudelit on kahtlemata väärt proovimist. Need annavad ka hea tasakaalu hinna eest: kui su eelarve on pisut väiksem, siis sobib hästi “La Specialista Arte”, millega saad nautida espressot, americanot või piimakohvi; kui sa eelistad aga cold brew kohvi, siis sobib sulle kindlasti “La Specialista Evo” kohvimasin.